Fai mai le tagata tomai faapitoa i fibre Ausetalia, o le fesoʻotaʻiga fou o le a faʻavaeina ai Darwin, le laumua o le Teritori i Matu, "e avea ma nofoaga fou fou a Ausetalia mo fesoʻotaʻiga faʻasalalauga faavaomalo"
I le amataga o lenei vaiaso, na faasilasila mai ai e Vocus ua ia sainia konekarate e fausia le vaega mulimuli o le Darwin-Jakarta-Singapore Cable (DJSC), o le AU $ 500 miliona cable system e fesoʻotaʻi ma Perth, Darwin, Port Hedland, Christmas Island, Jakarta, ma Sigapoa.

Faatasi ai ma nei konekarate faufale lata mai, e tusa ma le AU$100 miliona, o loʻo faʻatupeina e Vocus le fausiaina o se uaea 1,000km e fesoʻotaʻi ai le Australia Singapore Cable (ASC) i le North West Cable System (NWCS) i Port Hedland. I le faia o lea mea, o le Vocus o loʻo fatuina le DJSC, ma tuʻuina atu ia Darwin lana fesoʻotaʻiga muamua i lalo o le sami.

ASC i le taimi nei e 4,600km, e fesoʻotaʻi ai Perth i le talafatai i sisifo o Ausetalia ma Sigapoa. O le NWCA, i le taimi nei, e 2,100km i sisifo mai Darwin i le talafatai i matu-sisifo o Ausetalia ae leʻi tulaʻi i Port Hedland. O le a amata mai iinei e fesoʻotaʻi ai le soʻotaga fou a Vocus i le ASC.

O le mea lea, a maeʻa loa, o le DJSC o le a faʻafesoʻotaʻi Perth, Darwin, Port Hedland, Motu Kerisimasi, Initonesia, ma Sigapoa, e maua ai le 40Tbps o le gafatia.

O le uaea ua faamoemoe e sauni mo le tautua i le ogatotonu o le 2023.

"O le Darwin-Jakarta-Singapore Cable o se faailoga tele o le talitonuina o le Top End e avea o se kamupani faavaomalo mo fesoʻotaʻiga ma pisinisi numera," o le tala lea a le Minisita Sili o le Teritori i Matu Michael Gunner. "O lenei mea ua faʻamaualuga atili ai Darwin e avea ma tamaoaiga faʻatekonolosi sili ona maualuga a Ausetalia i Matu, ma o le a tatalaina ai le faitotoʻa mo avanoa fou mo gaosiga faʻapitoa, nofoaga autu o faʻamaumauga ma auaunaga tau komepiuta mo Teritori ma tagata teu tupe."

Ae e le gata i le vasa i lalo o le sami o loʻo galue ai Vocus e faʻaleleia le fesoʻotaʻiga mo le Teritori i Matu, ma matauina e leʻi leva ona maeʻa le 'Terabit Territory' faʻatasi ma le malo feterale o le itulagi, faʻapipiʻi le 200Gbps tech i luga o lana fiber network.

"Ua matou tuʻuina atu Teribit Teritori - o le 25-taimi faʻateleina le gafatia i Darwin. Ua matou momoliina le uaea i lalo o le sami mai Darwin i Atumotu o Tiwi. O loʻo matou faʻagasolo i luma le Project Horizon - o se fesoʻotaʻiga fou e 2,000km mai Perth i Port Hedland ma agai atu i Darwin. Ma o le asō ua matou faʻasalalau ai le Darwin-Jakarta-Singapore Cable, o le uluaʻi fesoʻotaʻiga vaʻavaʻa faavaomalo i Darwin," o le tala lea a le Pule Sili ma le Pule Sili o Vocus Group Kevin Russell. "E leai se isi kamupani telefoni e latalata atu i lenei tulaga o tupe teufaafaigaluega i mea tetele fiber."

O feso'ota'iga auala mai Adelaide i Darwin i Brisbane na maua le fa'aleleia i le 200Gpbs, ma o lo'o ta'ua e Vocus o le a toe fa'aleleia i le 400Gbps pe a maua le tekonolosi fa'apisinisi.

Vocus lava ia na maua aloaia e Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) ma le superannuation fund Aware Super mo le AU$3.5 piliona I tua ia Iuni.


Taimi meli: Aukuso-20-2021